Северна Корея изстреля отново ракета в Японско море

Японският премиер Шиндзо Абе определи опита като нарушение на резолюциите на ООН

Севернокорейци наблюдават изтрелването на широкообхватна ракета от базата в Сеул; Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Севернокорейци наблюдават изтрелването на широкообхватна ракета от базата в Сеул; Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна Корея е направила нов опит да изстреля ракета от район край западното си крайбрежие, предаде Investor.bg

Според агенция Йонхап, с която военните контактували по телефона, вероятно става дума за балистична ракета. Тя е била изстреляна от областта Кусон, намираща се северозападно от столицата Пхенян, откъдето Северна Корея и преди е изстрелвала ракета със среден обсег, за която се смята, че тя разработва. 

Ако изстрелването бъде потвърдено, то ще бъде първото от две седмици след предишния опит, завършил неуспешно, след като ракетата се взриви минути след началото на полета си.

Япония веднага протестира днешното изстрелване. В изявление пред журналисти премиерът Шиндзо Абе го нарече нарушение на резолюциите на ООН.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга осъди поредното ракетно изпитание на КНДР.  „Това са крайно проблемни действия. Те са явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Суга и отбеляза, че най-вероятно ракетата е прелетяла 30 минути и е паднала в Японско море, без да достигне до изключителната икономическа зона на Япония.

Междувременно тихоокеанското командване на армията на САЩ потвърди, че Пхенян е изстрелял ракета край град Кусон, но добави, че полетът ѝ сочи, че не е била балистична.

„Ракетата бе изстреляна приблизително към 10:30 часа сутринта хавайско време (23:30 българско време) и се е приземила в Японско море“, съобщава командването. „Видът на ракетата е проучен и полетът ѝ не съвпада с такъв на междуконтинентална балистична ракета“, посочиха още от там.

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп призова към по-строги санкции спрямо Северна Корея след нейното поредно ракетно изпитание, предаде AFP.

„Нека последната провокация да служи като призив към всички нации да приложат значително по-силни санкции спрямо Северна Корея“, пише в официално заявление на Белия дом. 

Последни новини
Още от Новини