Над 60% от американците са готови да сменят работата си

46% от заетите биха напуснали сегашното си работно място заради възможност за по-добро професионално развитие

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Близо 63% от американците, заети в средни компании, са готови да сменят работното си място. Това сочи проучване за 2016, проведено от ADP Research Institute, съобщи Bloomberg.

Докато увеличение на заплащането с 13% би било стимул за смяна на работното място, 46% от служителите посочват, че биха предпочели друга работа дори при настоящето си възнаграждение или по-ниско, но при възможност за по-добро професионално израстване.

Работодателите, които срещат трудности в намирането на подходящите кадри, също е необходимо да се фокусират повече върху задържането на работната сила с оглед на по-ниското равнище на безработица от 2007. През тази седмица бяха публикувани три доклада, които илюстрират очертаната картина на пазара на труда. Спадът на съкращенията на персонал поддържа молбите за помощи при безработица близо до 40-годишно дъно. Новите работни места достигат 8-месечен връх през март, а през април делът на малките компании, които изпитват трудности при запълване на новооткрити позиции е на най-високото си ниво от 2000 насам.

17% от американците търсят активно работа, 46% обмислят смяна на работното си място, ако условията позволяват израстване, а 63% от служителите са готови да напуснат сегашната си работа, сочи изследване на ADP, проведено през септември, сред 2 156 работодатели и 800 средни компании с персонал от 50-199 служители.

Изследването показва още, че работодателите имат частична представа затова колко от работната си сила рискуват да загубят в конкурентната среда. Фирмите надценяват дела на активно търсещите работа лица и подценяват дела на пасивно търсещите.

27% от работниците посочват, че през първото тримесечие на годината са сменили работното си място в рамките на последната година, с което бива отчетен най-голям дял по този показател от изготвянето на проучването от 2014 досега.

Пазарът на труда в САЩ се намира близо до пълна заетост, смятат анализатори – една от причините, които подкрепят очакванията за повишение на лихвените проценти от Фед през юни. Въпреки това ръстът на заплащането остава доста скромен. Почасовото заплащане, коригирано с инфлацията, нараства с 0,4% през последните 12 месеца до април, обявиха от Министерство на труда в петък.

Последни новини
Още от Новини