Гърция понижи прогнозата си за растежа през 2017

Правителството на страната очаква икономически ръст от 1,8% през 2017

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2017 от 2,7% до 1,8%. Това става ясно от средносрочната бюджетна рамка на правителството, обявена късно в събота (13 май), предаде Investing.com.

Гърция и международните ѝ кредитори достигнаха до споразумение по мерките за икономии и икономически реформи по спасителната програма в началото на май след шест месеца на дълги преговори. Гуверньорът на гръцката централна банка бе предупредил, че забавяне на прегледа по спасителната програма може да засегне икономическата активност.

В бюджетния план е заложен още икономически ръст от 2,4% през 2018 и 2,6% през 2019. Прогнозите са по-ниски от тези на ЕК, която също понижи оценките си за растежа на гръцката икономика миналата седмица до 2,1% през тази година спрямо предходната прогноза, публикувана преди три месеца - за икономически ръст от 2,7%.

БВП се очаква да запази темпа си на растеж до 2,5% през 2018 спрямо предходните очаквания за 3,1%, посочват още от ЕК.

Гръцкото правителство се очаква да приеме новите мерки до 18 май, което да позволи на европейските партньори да одобрят споразумението по втория преглед на спасителната програма на 22 май и отпуснат следващ транш. 

След одобрение на споразумението Гърция очаква също така да бъде включена в стимулиращата програма на ЕЦБ, връщайки се по този начин на дълговите пазари след три години отсъствие.


source: tradingeconomics.com

Последни новини
Още от Новини