Венецуела е предложила в ОПЕК четирикратно съкращаване на добивите на петрол

Появиха се и информации, че страни от ОПЕК обсъждат не само продължението на текущото споразумение, а и още по-радикално намаляване на добиваните обеми нефт

Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Венецуела е предложила на другите държави-членки на ОПЕК добивите на петрол да бъдат съкратени четирикратно до 5 млн. барела в денонощие в сравнение със сега действащото намаляване на нефтодобива с 1,2 млн. барела. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници в петролния картел.

Квотата на Венецуела при сега действащото споразумение е 95 хил. барела на денонощие. Но при все това през април нефтодобива в страната е съкратен с 116 хил. барела до нива от 1,956 млн. барела на денонощие.

Американското издание отбелязва, че идеята на Каракас все още не е получила подкрепата от страна на останалите страни в ОПЕК. От пресцентъра на венецуелската държавна нефтогазова компания PDVSA пък отказват коментар по темата.

По-рано агенция Bloomberg написа, позовавайки се на свои източници, че някои страни от ОПЕК обсъждат не само продължението на текущото споразумение, а и още по-радикално намаляване на добиваните обеми „черно злато“.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на нефтодобива. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

Договореностите важат за първото полугодие на 2017, като възможното им продължаване във времеви план може да бъде осъществено на 25 май във Виена.

Последни новини
Още от Новини