Северна Корея не изключва диалог със САЩ при подходящи условия

По-рано се появиха информации, че Доналд Тръмп е готов да се срещне с Ким Чен Ун, ако Пхенян се откаже от ядрената и ракетната си програми

| Препоръчан материал
Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Пхенян не изключва възможността за диалог със Съединените щати, ако за такъв бъдат създадени подходящи условия. Това стана ясно от думите на ръководителя на отдела за американски отношения към външното министерство на КНДР Чо Сон Ху.

„Ще проведем диалог при правилни условия“, са точните думи на севернокорейския дипломат. Изказването си тя направи на аерогарата в Пекин, връщайки се от Норвегия, където се е срещнала с група американски експерти, предава южнокорейската агенция Yonhap, цитирана от ТАСС.

По-рано в медиите се появиха информации, че американският президент Доналд Тръмп е готов да проведе среща с лидера на КНДР Ким Чен Ин при условие, че Пхенян се откаже от ракетната и ядрената си програми.

Новата американска администрация нееднократно е изразявала остри позиции по отношение на Северна Корея, заявявайки, че „всички опции за действие, в това число и военните, остават на масата“.

В средата на април напрежението по оста Вашингтон-Пхенян достигна нов пик след проведените в КНДР тържества по случай на 105-тата годишнина от рождението на Ким Ир Сен (дядо на Ким Чен Ун, основател и първи президент на КНДР, както и основоположник на идеологическия строй в Северна Корея – идеята Чухче – бел.ред.). На огромен по мащаба си военен парад тогава демонстрира най-новите си междуконтинентални балистични ракети, а в края на месеца (28 април) бе проведен неуспешен ракетен тест.

В последствие САЩ дислоцира до Корейския полуостров ударна военноморска флотилия от авионосци, начело с флагмана „Карл Уинсън“.  

Последни новини
Още от Новини