Рекордни инвестиции в европейски акции през последната седмица

Забелязва се чувствително повишение на интереса на инвеститорите към акциите от Стария континент

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Инвеститори са вложили рекордните над $6 млрд. в нов капитал в европейски акции през последната седмица, подчертавайки безпощадния апетит за активи на Стария континент на фона на ускоряването на растежа, възстановяването на печалбите и критично важни избори в няколко европейски държави, пише британското издание Financila Times, цитирано от Investor.bg.

За първи път поне от 2000 насам инвестиционният поток надвишава границата от $6 млрд., показват данни на EPFR, цитирани от изданието.

Инвестиционният поток към фондовете, които инвестират в европейски акции, оценява високо доверието в този клас активи, които през 2016 г. преживяха тежки времена заради усилията на централните банкери да се справят с дефлацията и Brexit.

Поражението на Марин льо Пен на президентските избори във Франция донесе облекчение за инвеститорите и намали поне краткосрочните рискове пред еврото. През миналата година именно политическата несигурност беше основният фактор, който отблъскваше инвеститорите от акциите в Европа.

"Благодарение на макроикономическите интервенции от централните банки е постигната точка на преобръщане“, коментира Винай Панде от UBS Wealth Management. "Това, което очевидно ни помогна да ни върнем, бяха данните. Що се отнася до корпоративните приходи, растежът им в Европа е дори по-добър, отколкото в САЩ. На последно място е и политическият риск. С отминаването му отново трябва да се задейства законът на гравитацията“, допълва анализаторът.

Капиталите, насочени към френски акции, се увеличават до $1,7 млрд. след изборите. Други $2 млрд. се насочват към специализирани германски фондове.

Водещите индекси във Франция, Германия, Испания, Италия и Швейцария нарастват с повече от 10% през тази година.

Икономическият растеж в Европа продължава да се ускорява, а последните проучвания на производителността показват, че тя расте с по-бързи темпове в Европа, отколкото в САЩ.

Безработицата в региона също се понижава. През миналата година в еврозоната са създадени повече от 1 млн. нови работни места на фона на стабилизирането на инфлацията.

Същевременно американските фондове отчитат изходящи инвестиционни потоци вече втора поредна седмица, въпреки че S&P за кратко постигна нов рекорд. През изминалата седмица инвеститорите са изтеглили 2,4 млрд. долара от американските фондове, с което от средата на март насам обратните изкупувания достигат $20 млрд. 

Последни новини
Още от Новини