Hyundai и Kia изтеглят 240 000 автомобила

Сигнал от бивш служител твърди, че има дефекти в 12 модела

Снимка: Nasha Lee/Bloomberg News Снимка: Nasha Lee/Bloomberg News

Южнокорейското правителство нареди на автомобилните производители Hyundai и Kia Motors да изтеглят около 240 000 автомобила след постъпил сигнал, предава BBC. 

Бившият служител на Hyundai изрази опасения за дефекти, засягащи 12 различни модела автомобили.

За пръв път южнокорейското Министерството на транспорта разпорежда изтегляне на превозни средства. 

По-рано Hyundai и Kia отказаха да действат доброволно, заявявайки, че няма риск за безопасността.

Kia е филиал на Hyundai, а властте отдавна искат прокуратурата да се заеме със събране на доказателства за нарушения на автомобилните производители. 

Засегнатите модели включват  i30 хечбек на Hyundai, Sonata – седан със среден размер, луксозният Genesis, Mohave и миниванът Carnival на Kia. Тези и други модели имат установени проблеми с вакуумните тръби, маркучите за гориво, контролната светлина за ръчна спирачка и няколко други дефектни части. 

Всички тези автомобили ще бъдат добавени към 1,5 милиона автомобила, които Hyundai и Kia обещаха да поправят миналия месец в Южна Корея и САЩ, заради възможно изгасване на двигателя. 

В изявление Hyundai Motor съобщи, че приема и уважава решението аз изтегляне на колите, но и че няма "докладвани наранявания или злополуки, заради посочените проблеми".

„Безопасността винаги е приоритет номер едно на Hyundai-Kia и ние приемаме решението за изтеглянето и се съобразяваме с всички други стъпки за защита на клиентите, съответстващи на разпоредбите на регулаторните органи по света и строгите вътрешни процедури“, се казва в изявление на компанията. 

Последни новини
Още от Новини