Борис Джонсън: Брюксел ще играе мръсно в преговорите за Brexit

Според британския първи дипломат Великобритания може да излезе от ЕС, без да заплати изискваните от Брюксел компенсации

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Брюксел има намерение да води мръсна игра по време на преговорите с Лондон по въпросите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС. Това заяви в интервю пред британският в-к The Telegraph външният министър в кабинета на Тереза Мей Борис Джонсън.

„Те (европейските власти) възнамеряват да играят мръсно. Ние сме длъжни да бъдем много внимателни и крайно разумни“, са точните думи на британския първи дипломат.

Джонсън също така подчертава, че Великобритания има право да излезе от ЕС, без да заплаща компенсации на Брюксел, които могат да достигнат размер от £80 млрд. (около €94,3).

„Определено можем да излезем (без заплащане на компенсации). Тереза Мей е права в това, че отсъствието на споразумение (между Лондон и Брюксел за условията на Brexit) е по-добрият вариант, отколкото една лоша сделка“, коментира министърът и бивш кмет на Лондон.

По информация на Financial Times ЕС е изискал от Великобритания да плати компенсации в размер до €100 млрд. в рамките на преговорите за Brexit. Главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние пък заяви, че Брюксел няма намерение да наказва Обединеното кралство за излизането му от общността, но Лондон е „длъжен да изпълни финансовите си задължения пред ЕС“.

Лидерите на страните от ЕС договориха обща стратегия за преговорите по Brexit на срещата си в Брюксел на 29 април. Тя гласи, че на първо време трябва да се урегулират основните въпроси, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, а чак след това да се обсъжда форматът на бъдещите търговско-икономически отношения.


 

Последни новини
Още от Новини