Нов стартъп за виртуална реалност надмина $1млрд.

Великобритания с нов еднорог

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Стартъпът за виртуална реалност Improbable днес съобщи новината, че е събрал $502 млн. финансиране от инвеститори, включително от японския технологичния гигант SoftBank, предаде CNN.

Стойността на инвестициите в Improbable е на стойност над $1 млрд. - прагът, който стартъпите трябва да минат, за да бъдат считани за еднорог.

Improbable развива технология, която се използва при създаването на масивни виртуални светове. Компанията създаде операционна система, която позволява на разработчиците да изграждат виртуални светове и да ги поддържат в облака.

Това позволява на компаниите за видео игри и студиата да правят големи мултиплейър игри без да харчат пари за хардуер. Технологията на Improbable би могла да се използва и за създаване на виртуални симулации на реалния свят - например пресъздаване на градското метро.

Тази инвестиция е нещо голямо за Великобритания, тъй като в Европа са създадени далеч по-малко еднорози, отколкото в САЩ. За главния инвеститор обаче инвестицията е рутинна.

„SoftBank е перфектен партньор за нас – с много допълнителни инвестиции в портфолиото си“, това заяви изпълнителният директор Херман Нарула в изявление.

SoftBank наскоро инвестира огромни суми в няколко стартъпа с цел компанията да бъде позиционирана в нещо, наречено от изпълнителния директор Масайошъ Шън информационна революция.

В центъра на този стремеж стои технологичен фонд от $100 млрд., наречен SoftBank Vision Fund, който ще предостави финансиране на нововъзникващи технологични компании.

По-голямата част от парите на фонда се очаква да идва от правителството на Саудитска Арабия. Други поддръжници са Apple и Qualcomm.

Инвестицията в Improbable няма да дойде от Vision Fund, но това би могло да се случи в бъдеще, заяви Нарула пред Tech Crunch. 

Последни новини
Още от Новини