Меркел няма да подкрепи участие на НАТО в борбата срещу Ислямска държава

Канцлерът няма да подкрепи и молбата за изпращане на допълнителни военни сили в Афганистан

Ангела Меркел произнася реч пред среща на Християндемократическия съюз в Демин, снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел произнася реч пред среща на Християндемократическия съюз в Демин, снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел не показа особено отношение към намеренията на американския президент Доналд Тръмп в борбата срещу тероризма по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, проведена в четвъртък, съобщава изданието Die Frankufrt Allgemeine Zeitung, цитирано от агенция "Фокус".

„Германия не е готова да подкрепи военна роля на Алианса в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Дори и НАТО да се присъедини в борбата срещу джихадистите, „това няма да означава, че всяка военна дейност ще бъде позволена“, заяви канцлерът.

Германският лидер не прояви благосклонност и към молбата за изпращане на допълнителни военни сили в Афганистан.

Генералният секретар проучва нагласите в държавните – съюзнички по въпроса за подсилването на коалицията в борбата срещу Ислямска държава – това, за което настоява Вашингтон. Столтенберг също изразява позиция, че НАТО не бива да се намесва в действията срещу групировката.

 


 

Последни новини
Още от Новини