Кандидатите на Макрон за парламентарните избори не са познати лица

Едната половина от тях са жени, а другата никога не са заемали политическа длъжност

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон по време на речта си в Париж, снимка: Christophe Morin/Bloomberg Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон по време на речта си в Париж, снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Партията на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон представи кандидатите си за парламентарните избори през юни. Това е първата стъпка към реални действия след убедителната му победа в неделя, съобщава Bloomberg.

„Имаме за цел да съберем мнозинство за промяна и за да го постигнем, трябва „Напред“ да има абсолютно мнозинство в парламента“, заяви генералният секретар на движението Ришар Феран в Париж.

Политическото движение, което Макрон създаде преди година, ще участва в 576 от 577 избирателни райони в двата тура на вота на 11-ти и на 18-ти юни.

Феран представи имената на 428 кандидати, избрани от списък с 19 хиляди. Останалите ще бъдат обявени следващата сряда, ден преди крайния срок за регистрация на кандидатите. От тези, които той обяви днес, едната половината са жени, а другата никога не са заемали политическа длъжност. Те са на възраст между 24 и 72 години. Списъкът на Макрон не включва никакви видни политици или известни личности.

Във Франция Народното събрание прокарва законите и одобрява министър-председателя, така че движението на Макрон трябва да спечели мнозинство или поне достатъчно места, за да направи коалиция, ако иска да осъществи платформата си за либерализиране на френската икономика и съкращаване на администрацията.

Според проучване от тази седмица 61% от френските гласоподаватели не желаят Макрон да получи мнозинство в парламента, въпреки че беше избран за президент. Голяма част от подкрепата за него на втори тур дойде от хората, които не са му гласували доверие толкова заради програмата, а колкото да оставят Льо Пен извън управлението.

Последните избори показват, че французите дават и парламентарно мнозинство на президента, когото избират, но този път това може и да не се случи. 

Последни новини
Още от Новини