Учителските заплати ще се покачват поетапно на годишна база

Целта – двойното им увеличение до края на евентуален 4-годишен мандат на кабинета

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Кабинетът ще изпълни поетапно обещанието, залегнало в предизборната програма на по-големия партньор в коалицията ГЕРБ да увеличи двойно учителските заплати до края на евентуалния пълен мандат. Идеята е индексация на възнагражденията да има на годишна база, като техният размер да стане двоен след 4 години.

Това се разбра от днешно изказване пред представители на медиите на на ръководителя на финансовото ведомство Владислав Горанов.

Парите – откъде

„Парите за увеличение на учителските заплати ще дойдат изцяло от държавния бюджет. Имаме по-добра събираемост на приходите“, поясни финансовият министър.

С колко точно ще е увеличението тази година

„Имаме основание да смятаме, че тази допълнителна тежест, която заявихме още в предизборната си програма, с която се явихме март месец, може да бъде поета от бюджета. Увеличението би могло да бъде и малко над 15%. Все още продължават анализите, тъй като ми се иска още от първия момент, в който започне да се прилага политиката на увеличение на възнагражденията в системата на средното образование, да се приложат диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържане на децата в училище, а не на калпак“, обясни Горанов.

Последни новини
Още от Новини