Печалбата на Nissan скача с 27%

Компанията отбеляза нетна печалба от 663,5 млрд. йени

Nissan Micra, произведен от Nissan Motor Co. на платформа за доставка до Toomey Motor Group в Рошфорт, Великобритания. 20/6/2014. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Nissan Micra, произведен от Nissan Motor Co. на платформа за доставка до Toomey Motor Group в Рошфорт, Великобритания. 20/6/2014. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Nissan отбеляза скок от 27% в годишната печалба, заради по-добри продажби в Китай, САЩ и Европа, пише BBC.

Вторият най-голям автомобилен производител в Япония отчете нетна печалба от 663,5 млрд. йени ($5,8 млрд., £4,5 млрд.) през първото тримесечие.

Но прогнозната печалба на Nissan биха могли да спаднат с 20% през тази финансова година заради валутните колебания.

По-рано тази седмица конкурентът Toyota съобщи за спад в годишната печалба за пръв път от пет години и предупреди, че тази година ще бъде още по-трудна.

Йената се засилва спрямо долара и това може да навреди на японските автомобилни производители, тъй като намалява печалбите, репатрирани от чужбина.

В световен мащаб Nissan продаде общо 5,63 милиона автомобила през годината, като най-големият скок в продажбите е с 8,4% в Китай. Продажбите нараснаха с 4.2% в САЩ, докато продажбите в Европа, с изключение на Русия, се увеличиха със 7.2%.

Новата финансова година в Nissan бележи и нова ера на управление в компанията, тъй като Карлос Госн отстъпва като главен изпълнителен директор, но остава председател.

Хирото Саикава, който беше съпредседател на компанията, сега има водеща роля.

Саикава се присъединява към Nissan през 1977, а от 1999 служи в редица висши ръководни длъжности, включително в контролни дейности в Северна и Южна Америка и Европа.

Последни новини
Още от Новини