ОПЕК към САЩ: Моля, не изпомпвайте толкова много петрол

Увеличеното производство подкопава усилията на ОПЕК да поддържа цени между $50 и $60 за барел

Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

ОПЕК помоли големите производители: „Моля, спрете да изпомпвате толкова много петрол и ни помогнете да балансираме пазара“, предава CNN.

Необичайното възражение бе публикувано днес във внимателно наблюдавания месечен доклад за картела, според който световните пазари все още страдат от твърде много доставки.

В доклада се казва, че балансирането на пазара ще "изисква колективните усилия на всички нефтопроизводители" и това трябва да се прави "не само в полза на отделните държави, но и за общия просперитет на световната икономика".

ОПЕК заяви, че в частност един нефтопроизводител е виновен, а именно - САЩ, където шистовите производители продължават да засилват сондажа си въпреки по-ниските цени на суровия петрол.

Увеличеното производство подкопава усилията на ОПЕК да поддържа цени между $50 и $60 за барел.

ОПЕК и производителите се договориха през ноември да намалят производството, като с това се целеше да се премахне свръхпредлагането на глобалните пазари.

За известно време стратегията дори изглеждаше работеща, тъй като цените надхвърлиха $54 за барел по-рано тази година.

Картелът реагира на рязкото понижение на цените с предложение споразумението да бъде удължено много след първоначално уговорения краен срок до средата на годината.

Но това няма да помогне на ОПЕК да реши своя проблем със САЩ, защото те не се присъединиха към споразумението и броят на работещите съоръжения се удвои през изминалата година.

"Мисля, че [ОПЕК] вече осъзнават, че нямат същото влияние, което са имали преди 10 години, а шистовите производители вече имат голямо влияние на пазара", това сподели икономистът Том Поу от Capital Economics миналата седмица.

Картелът трябваше да се бори здраво за пазарния си дял. От 2014 той непрекъснато се разширяваше, за да изтласка американските производители с по-високи разходи.

Тази стратегия свали цените доста под $30 на барел и принуди много американски производители да намалят мащаба си през 2015 и 2016. Това обаче имаше катастрофален ефект върху държавните бюджети на членовете на ОПЕК, принуждавайки ги да прилагат мерки за строги икономии.

Това също така принуди производителите от САЩ да станат по-ефективни и те вече могат да издържат на много по-ниски цени за разлика отпреди няколко години.

Анализатори от UBS смятат, че производителите от САЩ могат да печелят пари при условие че цените останат над $40 за барел, което е спад от $65 от началото на 2014.

Последни новини
Още от Новини