Гръцките акции с най-дълга серия на печалби от 1999

Намаляването на пенсиите е противоконституционно, сочи становище на пленума на Сметната палата

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Гръцкият пазар на акции следва възходяща посока за 12-ти пореден ден, отбелязвайки най-дългата си серия на печалби от 1999. Основният индекс на Атинската фондова борса записва най-доброто си представяне в световен мащаб през 2017 след постигнатото споразумение по спасителния план между Гърция и международните ѝ кредитори.

Графика 1: Движение на Athens Stock Exchange Index. Източник: Bloomberg Terminal 

Подобни движения на гръцкия капиталов пазар са наблюдавани последно през септември 1999, когато са последвани от 77% спад на борсовия измерител.

В същото време доходността по гръцките облигации спада до най-ниските си нива след финансовата криза насам.

Графика 2: Доходност по 10-годишните държавни облигации на Гърция. Източник: Bloomberg Terminal 

Преди ден обаче Гърция излезе с решение, че изискваното от кредиторите намаляване на пенсиите като мярка, която гръцкото правителство трябва да приложи, за да запази действието на спасителния план, е противоконституционно, предаде Zerohedge.com.

Пленумът на Сметната палата реши, че съкращенията на основните пенсии и допълнителните средства и бонуси, които трябва да бъдат имплементирани през 2019, са противоконституционни и нарушават Европейската конвенция за правата на човека, посочвa KeepTalkingGreece.

Съкращенията на пенсиите, които гръцкото правителство и кредиторите договориха, ще засегне над 1 млн. гръцки пенсионери, които ще почувстват допълнителни съкращения до 18% при основната си пенсия и допълнителните средства и бонуси. С орязването на пенсиите лицата в пенсионна възраст ще загубят от 45 до 350 евро на месец, показват изчисления. Общата годишна загуба може да достигне 3 хил. евро.

Фискалният законопроект със заложените съкращения на пенсиите противоречи на гръцкото законодателство, тъй като е внесен в Сметната палата без да е направено актюерско проучване, сочи още становището. 

Последни новини
Още от Новини