ДАНС и МВР предлагат нов Закон за мерките срещу пране на пари

Контролът върху изпълнението на закона е възложен на председателя на ДАНС

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Работната група на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) предлагат изцяло нов закон за мерките срещу пране на пари. Проектът е качен за обсъждане, като страните, които проявяват интерес, ще могат да представят становищата си до 9 юни, предаде Investor.bg.

Институциите посочват като мотив нуждата от сериозни промени в законодателството, като целта е по-ефективна борба с прането на пари и финансирането на терористична дейност. Контролът върху изпълнението на този закон е възложен на председателят на ДАНС.

Текстовете дават информация за мерките, които ще бъдат предприети. Предвидени са действия по изготвяне на комплексна проверка на клиентите, събиране на документи, оценка на рискове и обмен на информация между българските институции и с организации от други държави.

Всички тези мерки ще бъдат задължителни за БНБ, банките, обменните бюра, застрахователите и пенсионните дружества, нотариуси и счетоводители, пощенски оператори, търговци на оръжие и петролни продукти, както и търговците на едро и професионални спортни клубове и още няколко субекта, изрично посочени в новия закон.

При съмнение те ще трябва да уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС преди осъществяването на операцията или сделката и да забавят нейното осъществяване, когато това е възможно.

Комплексна проверка на клиентите ще бъде задължителна при откриване на сметка и при случайни операции на стойност над 15 хил. евро,или тяхната равностойност, или над 5 хил. евро при сделки в брой. Разпоредбите кой и в кои случаи се прави комплексна оценка на клиентите са изготвени на базата на международните стандарти, става ясно от публикуваните мотиви към законопроекта.

Законопроектът разглежда и начините за установяване на „истинския собственик“. В мотивите вносителите на текстовете посочват, че това е ключов фактор при разкриването на престъпленията, тъй като е възможно самоличността на дадено лице да бъде скрита зад дружествена структура. Това всъщност е и една от основните промени в законодателството, което предвиждат новите текстове.

 

Последни новини
Още от Новини