Юнкер приема номинацията на България за еврокомисар

След интервю с кандидата председателят на ЕК ще разпредели отговорностите на бъдещия комисар

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер приема предложението за номинирането на Мария Габриел за български еврокомисар. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България, предаде Investor.bg. 

Тази сутрин Жан-Клод Юнкер е получил предложението на премиера Бойко Борисов за номинацията на Мария Габриел, която да замени предишния комисар от България Кристалина Георгиева. Предложението идва след телефонен разговор между председателя на ЕК Юнкер и премиера Борисов, проведен на 5 май. В разговора двамата са постигнали съгласие, че кандидатурата трябва да се представи в кратък срок.

Днес българската кандидатура за еврокомисар беше представена в Министерския съвет.

Следващата стъпка е председателят на ЕК да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю. Целта е да се прецени способността на кандидата да изпълнява длъжността европейски комисар, особено с оглед на член 17, параграф 3 от Договора за ЕС, според който "Членовете на Комисията се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду лица, чиято независимост е извън съмнение". Въз основа на интервюто председателят на ЕК ще вземе решение и за разпределянето на отговорностите на бъдещия комисар.

От процедурна гледна точка за назначаването на нов еврокомисар е необходимо взаимно съгласие между председателя на Комисията и Съвета, след консултация с Европейския парламент. Освен това съгласно междуинституционалното Рамково споразумение за отношенията между ЕП и ЕК председателят на Комисията, преди да даде съгласието си по решението на Съвета за назначаване на новия комисар, трябва да "разгледа задълбочено" резултата от консултацията с ЕП, който провежда размяна на мнения с кандидата, посочва се в съобщението.

След решението на бившия заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева да напусне поста на български еврокомисар, Гюнтер Йотингер пое от 1 януари ресора за бюджета и човешките ресурси, а председателят на ЕК Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.

Последни новини
Още от Новини