Русия може да въведе данък за малодетни семейства

От друга страна, идеята е на семействата с повече деца да бъдат давани ежемесечни парични суми и социални облаги

Майка с дете в руския град Прокопиевск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Майка с дете в руския град Прокопиевск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Законопроект, предвиждащ въвеждането на данък за малодетни семейства, е бил разработен от руския Институт по демография, миграция и регионално развитие, пише „Известия“, позовавайки се на документа. Проектът вече е изпратен за разглеждане от руския президент Владимир Путин.

Както отбелязват авторите на документа, става въпрос за плащане на определена сума от семейства без деца или с едно дете. Все още не е посочен размера на глобата, като също така такава няма да се налага на тези семейства, които не могат да имат деца по медицински причини.

В законопроекта също така се разглеждат мерки, насочени към поощряването на многодетните семейства, на които, според авторите на документа, се дължат 1/5 от всички новородени в Руската федерация.

Идеята е на тези семейства да се дава определена парична сума на ежемесечна база, която ще зависи от броя на децата. Също така ще им се предоставят и конкретни вещи и услуги – музикални инструменти, туристически пътувания, абонаменти за спортни зали и др. Освен това се предлага и времето, прекарано във възпитаването на децата, да се счита за трудов стаж.

Проектът също така предвижда на многодетните семейства да бъде предоставяно право да се заселват в т.нар. „градове на демографското бъдеще“ - специализирани селища, „на първите места по качество на живот“. А ако съответното семейство не пожелае да се пресели в подобен град, се предлага то да бъде компенсирано като държавата изплати определен дял от ипотечния му кредит (ако има такъв) – по 20% за дете.

Същевременно началникът на Комитета по делата на семействата, жените и децата в руската Дума Тамара Плетенева се обявява против предложения законопроект, пише РИА Новости. Но, заявява тя пред руската агенция, той все пак може би ще бъде разгледан, ако бъде внесен в пленарна зала.


 

Последни новини
Още от Новини