Здравната каса ще плаща реалното лечение на всеки онкоболен

Безплатно ще бъде лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплати реалното лечение на всеки пациент с онкологично заболяване. Това се разбира от съобщение от пресценъра на касата.

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията.

Засилването на контрола на НЗОК е в полза на пациентите, се казва още в документа. Правилното планиране от страна на лечебните заведения на необходимите лекарствени продукти и ефективното им използване ще намалят средствата на самото лечебно заведение и оттам – и на финансиращата институция.

Припомня се, че указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти и се подчертават че по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. „Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано“, допълват от касата.

Заложеният механизъм в Националния рамков договор не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Единствената му цел е засилването на контрола с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства за парентерално приложение. В момента от тях се изхвърлят 25-30%. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. В същото време тече дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.


 

Последни новини
Още от Новини