Южна Корея избира президент

Фаворитът за президент обещава диалог със Северна Корея

Мун Джей-ин, кандидат за президент на Южна Корея от Демократическата партия по време на митинг в Сеул, Южна Корея. 8 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Мун Джей-ин, кандидат за президент на Южна Корея от Демократическата партия по време на митинг в Сеул, Южна Корея. 8 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Милиони южнокорейци отидоха при урните на 9 май 2017, за да изберат нов президент, кулминация от двумесечна надпревара, в резултат на която се очаква да бъде сложен край на десетилетното управление на консерваторите след скандала, свалил предишния лидер на страната, съобщи АП.

Последните проучвания на общественото мнение, публикувани миналата седмица показаха, че кандидатът на Демократичната партия Мун Джей-ин е фаворит с около 20% подкрепа пред двамата си основни конкуренти – центрист и консерватор.

Консерваторите се бореха да се прегрупират след корупционния скандал, сложил край на президентството на Пак Гън-хе.

Избирателна секция в Сеул, Южна Корея. 9 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

Мун Джей-ин бе директор на кабинета на последния либерален президент Ро Му-хюн /управлявал през 2003-2008/, който търсеше по-тесни връзки със Северна Корея чрез мащабни доставки на помощи на север и чрез развитие на вече замразени съвместни икономически проекти.

По данни на ЦИК над 55% от 42,4 млн. избиратели в страната са гласували до 13:00 ч. местно време, като в този брой са включени и 11 млн. души, участвали в изборите миналата седмица.

Митинг на Мун Джей-ин, кандидат за президент на Южна Корея от Демократическата партия, Сеул, Южна Корея. 8 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

Бившият президент Пак Гън-хе, първата жена на този пост в Южна Корея е в затвора край Сеул и очаква криминално дело по обвинения в корупция, които могат да й донесат доживотна присъда.

Обвиненията извадиха милиони южнокорейци на протест по улиците. Симпатизантите на Пак и нейните противници провеждаха митинги в последните месеци.

Мун, който изгуби изборите през 2012 от Пак  често се появяваше на протести срещу нея с призиви на реформи и срещу социалното неравенство, голямата президентска власт и корупционните връзки между политици и бизнес.

Мун Джей-ин нарече твърдата политика на Пак към Северна Корея провал. Ако бъде избран, той обещава да използва натиск и диалог, за да убеди севернокорейския режим да се откаже от ядрените си амбиции. Той критикува решението на Пак да позволи на Вашингтон да разгърне противоракетния щит над Южна Корея, системата, която ядоса Пекин, най-големият търговски партньор на Сеул.

След като гласува във вторник Мун Джей-ин призова за единство.

„Самият аз ще бъда първият, който ще положи такива усилия като призова другите кандидати и техните партии към хармония”, каза той.

В понеделник, 8 май Kospi скочи с 2,3% до нов рекорд. Пазарите в Южна Корея на 9 май са затворени.

Плакати на кандидат-президентите. Инчеон, Южна Корея. 6 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

Южна Корея бе сред най-ярките примери на азиатското икономическо чудо. Една от най-бедните страни в света в началото на 60-те, страната успя да се нареди сред най-напредналите в момента. Големите й компании като Samsung Electronics Co. и Hyundai Motor Co. произвеждат едни от най-популярните продукти в света, докато музикалните и телевизионните й предавания доминират поп културата в Източна Азия.

Кранове на строеж на жилищна сграда в Сеул. 8 май 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

През 2016 икономиката на Южна Корея отбеляза ръст от 2,8% и следващият президент ще бъде принуден да решава някои дългосрочни проблеми. Най-големият от тях е демографската криза. Населението застарява бързо поради ниската раждаемост – на едно от най-ниските нива в света. През следващите 20г. населението на работоспособна възраст се очаква да се свие с 1% годишно.

Мун предлага привличане на високообразованите корейки в работната сила. Документ от 2015 на МВФ предлага да се насърчават компаниите да наемат повече жени на пълен работен ден, а не на половин и да им предлага повече гъвкавост в работното време. Другата опция – отварянето на страната за имиграция е чувствителна и никой кандидат не желае да я предложи, съобщава Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини