Турската прокуратура иска 2923 години затвор за Гюлен

Гюлен е основен заподозрян в 22 дела из цяла Турция

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Турски прокурори са поискали намиращият се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара счита за отговорен за неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година, да получи 3 623 доживотни присъди, пише „Хюриет“.

Обвинението също така желае Гюлен да получи присъда от 2 923 дни затвор при строг режим. При подобен режим осъденият бива изолиран в самостоятелна килия, като има право да прекарва само по един час дневно извън нея.

Освен това на Гюлен, който е главен заподозрян по 22 дела из цяла Турция, е наложена парична глоба, еквивалентна на 2,2 млн. дни.

Междувременно в турската преса се появиха информации, че полицията е установила, че организацията на Гюлен, наричана от официална Анкара FETO (Фетхуллатистка терористична организация) прикрива свои членове в тайни домове, като целта е след това те да бъдат изведени в чужбина.

Вследствие на това антитерористичните части на истанбулската полиция са провели акция, при която са издадени 78 заповеди за арест. Установено е, че 42-ма от заподозрените са се намирали в Истанбул към 22 април, като са били извършени акции в 53 адреса в 21 района, като са арестувани 61 човека.


 

Последни новини
Още от Новини