Китайските туристи в Гърция на път да се увеличат десетократно

Какви са плановете на китайския бизнес по отношение на южната ни съседка

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Fosun International Ltd., китайският конгломерат, който има за цел да превърне бившето летище в Атина в един от най-големите проекти за недвижими имоти в Европа, сега насочва вниманието си към гръцкия туризъм, предава Bloomberg.

Fosun иска да използва своя дял в туроператора Thomas Cook Group Plc, за да започне да строи ваканционни комплекси, предназначени специално за огромния китайски пазар, каза старши вицепрезидентът на компанията Дзим Дзиеннун Циен в Атина на 4 май. Китайското правителство прогнозира, че 1,5 милиона от неговите граждани ще идват на почивка в Гърция в средносрочен план.

Туризмът представлява над една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция за 2016, според гръцката туристическа конфедерация. Броят на посетителите през 2016 достигна 28,1 млн., което е със 7,6% повече от 2015. Туристите генерираха €13,2 млрд. ($14,5 млрд.) приходи за страната от пътуване, според Bank of Greece. 150 000 от тези туристи са от Китай.

"Гърция е много безопасно място за посетители", заяви Циен, който е и президент на Fosun Tourism and Commercial Group. Според него има и добри възможности за инвестиции в туризма в Гърция.

Fosun води преговори за закупуване на съществуващи хотели и курорти или за построяване на нови в Гърция чрез своята компания Club Med SAS. Увеличаването на китайските посетители в Гърция в крайна сметка ще доведе до директни полети от Пекин и Шанхай до Атина, според Циен.

54-годишният Циен заяви, че ситуацията в Гърция се е променила, откакто компанията за пръв път инвестира в базираната в Атина компания за търговия на луксозни стоки Folli Follie Group през 2011. "Гръцката икономика сега се възстановява и може да предложи много добри възможности на чуждестранни инвеститори. Ние разглеждаме цифрите от продажбите на дребно и от туристическия сектор и виждаме подобрението”, добави още той.

Крайбрежен курорт

Fosun също участва в съвместно предприятие, ръководено от Lamda Development SA, което ще превърне Hellenikon, бившото летище в Атина – което е два пъти по-голямо от централния парк в Ню Йорк – в луксозен крайбрежен курорт. "Ние сме много уверени в тази инвестиция", каза Циен за проекта на стойност €2 млрд., който понастоящем е спрян поради възражения относно въздействието върху околната среда, местните общности и древните артефакти, открити в района.

Гърция, която загуби повече от една четвърт от своята икономическа продукция по време на кризата, която започна през 2010, отчаяно се нуждае от инвестиции. Страната в момента се стреми да възвърне растежа чрез трета програма за финансова помощ от международни кредитори. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще участва в бизнес форума Belt and Road, който започва в Пекин на 14 май, за да се срещне с инвеститори и да популяризира гръцко-китайското партньорство.

Последни новини
Още от Новини