Експортът и импортът на Германия достигат исторически върхове

Повишението на износа възлиза на 10,8% на годишна база, а на вноса е в размер на 14,7%

Фабрика на Mercedes в германския град Бремен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Фабрика на Mercedes в германския град Бремен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

И износът, и вносът на Германия се повишат до исторически рекорди – съответно до 118,2 млрд. евро и 92,9 млрд. евро през март, съобщава статистическата служба Destatis, цитирана от Investor.bg.

Повишението на износа възлиза на 10,8% на годишна база, а на вноса е в размер на 14,7% също на годишна база. След сезонно изглаждане на данните износът расте с 0,4% на месечна база, а вносът – с 2,4% в сравнение с февруари 2016 г.

Така търговският баланс през март тази година възлиза на 25,4 млрд. евро излишък, а след сезонно изглаждане на данните – на 19,6 млрд. евро излишък.

Износът за страни от Европейския съюз (ЕС) расте с 8,7% на годишна база, а вносът се повишава с 13,5% също на годишна база. Износът за трети страни расте с 13,9%, а вносът – със 17,1% на годишна база.

Балансът по текущата сметка също отчита излишък в размер на 30,2 млрд. евро, сочат предварителни данни на централната банка Бундесбанк.

Последни новини
Още от Новини