Французите избират президент на втори тур на 7 май

На балотажа французите избират между Еманюел Макрон и Марин Льо Пен

Избирател гласува в Льо Туке, Франция. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Избирател гласува в Льо Туке, Франция. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Френските избиратели гласуват за нов президент на втория тур на изборите на 7 май. Те ще избират между центриста Еманюел Макрон и крайнодясната Марин Льо Пен в решителен двубой, който ще определи бъдещето на страната и Европа.

ДОПЪЛНЕНИЯ:

Еманюел Макрон бе избран за президент.

65,5% за Макрон и 34,5% за Льо Пен, съобщи France 24 след края на изборния ден в 20ч. местно време.

Към 17ч. местно време избирателната активност е 65,30%, съобщи Министерството на вътрешните работи.

През 2012 участието към 17ч. местно време е било 71,96%. Тогава Франсоа Оланд бе избран с гласовете на 51,62% от гласовете пред Никола Саркози с 48,38% при 19,66% ниво на въздържалите се да гласуват – по-високо от 2007 /16,03%, но по-ниско от 2002 - 20,3%, годината, в която Националният фронт стигна до втори тур.

Прокуратурата започна разследване на атаката срещу мейл сървърите на Макрон, съобщи АФП, цитирайки неназован източник, близо до разследването, поверено на Анкетната комисия за измами, свързани с технологиите и информацията-Befti.

 

Към 12ч. местно време избирателната активност във Франция е малко над 28%, съобщи Министерството на вътрешните работи в Париж.

Активността на избирателите е най-ниска от 2007 насам.

За сравнение през 2012 е била 30,66%, а през 2007 – 34,11%. Данните са за метрополията.

 

 

Френските избиратели гласуват за нов президент на втория тур на изборите на 7 май. Те избират между центриста Еманюел Макрон и крайнодясната Марин Льо Пен в решителен двубой, който ще определи бъдещето на страната и Европа.

Изборният ден започна след безпрецедентна кампания, белязана от скандали, изненади и хакерска атака в последния ден срещу сървърите на екипа на Макрон, при което хиляди документи изтекоха в социалните мрежи, съобщава France24.

 

Макрон и Льо Пен предлагат диаметрално различни визии за втората по големина икономика в еврозоната, пише FT.

Ако Макрон спечели, следващото предизвикателство ще бъде да се опита да получи мнозинство и на парламентарните избори през юни. За тази цел движението, основано от него, Напред/En Marche трябва да има 290 места. Проучване на общественото мнение на Opinionway-SLPV от четвъртък показва, че En Marche може да спечели между 249 и 286 места през юни, съобщава FT.

 

50 000 полицаи и жандармеристи охраняват обществения ред на 7 май. Също както на първия тур, 7000 военни от операция Sentinelle са повикани като подкрепления в цялата страна, съобщи Министерството на вътрешните работи.

 

В София гласуването на изборите за президент във Франция започна в резиденцията на посолството, съобщи посланик Ерик Льобедел в Туитър.

 

Както и на първия тур, по-рано започна гласуването извън границите на страната – в Канада, САЩ и островите в Тихия океан. В Монреал гласуването приключи в 18ч. местно време на 6 май, съобщи Генералното консулство в канадския град в Туитър.

 

В петък вечерта движението на Еманюел Макрон En Marche/Напред съобщи за „координирана и мощна пиратска акция” срещу документи от кампанията, които, представени като „#MacronLeaks” бяха публикувани в социалните мрежи. Екипът на Макрон осъди „операцията по дестабилизиране”, проведена в навечерието на втория тур, съобщи Franceinfo.

 

Президентът Франсоа Оланд в събота каза по време на посещение в Института на арабския свят в Париж, че „нищо няма да бъде оставено без последици”.

„Знаехме, че ще има подобни рискове по време на президентската кампания, защото и на други места се случва”.

„Файловете, които се разпространяват са били получени преди няколко седмици чрез проникване в личните мейли на много представители на движението”, съобщи En Marche на сайта си.

„Документите са легални”, съобщава движението.

Взети са мерки за охрана и за празнуването на победата на всеки един от двамата кандидати. Екипът на Еманюел Макрон вече обяви, че при победа ще празнува на площада пред Лувъра, а Марин Льо Пен не е обявила място.

Какъвто и да е резултатът в неделя вечерта, на 7 май 2017, властите и органите на реда не крият опасенията си за евентуални изблици на насилие, особено от страна на групи на крайната десница, съобщи Фигаро, цитирайки синдиката Алтернативна полиция, който призова полицаите да проявяват „максимална предпазливост, за да се излагат на по-голяма от необходимата опасност”.

Официалните данни ще бъдат обявени в 20ч. лятно централноевропейско време /21ч българско/ на 7 май.

 

Последни новини
Още от Новини