Военно обучение в училищата от 15 септември

Военното обучение ще започне от следващата година, както е записано в програмата, каза Красимир Каракачанов

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

"За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ, започваме с въвеждането на военно обучение в училищата", заяви  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

В програмата за управление са записани военното обучение в училищата и от следващата година започва въвеждането му, обяви военният министър. 

По думите на Каракачанов, връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото, като професионалната армия нямало да бъде премахната, но ще се даде възможност и за доброволна военна служба.

"Подчертавам, че в сегашната програма за управление е записано "Военно обучение в училищата и доброволна служба". Наборната военна служба е заради различните становища в обществото. Първо, трябва много добре да бъде планувано как може да се случи това и, второ, да бъде проведен необходимият дебат в обществото. Общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба", твърди той.

Според Каракачанов България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата. 

"Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета. Българската военна промишленост има капацитет не само да ремонтира бойна техника, но има и капацитет да построи. И двата патрулни кораба могат да бъдат построени в България, както и бронираната машина - може да бъде организирано нейното производство в България", увери новият военен министър.

Последни новини
Още от Новини