Еманюел Макрон води с най-малко 65,5%

AFP: Първите оценки показват победа за Макрон с между 65,5% и 66,1%

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Проевропейският центрист Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, показват първите оценки, съобщава AFP, цитирани от Focus.

Според първоначалните оценки, Макрон печели между 65,5% и 66,1% от гласовете, докато Марин Льо Пен получава между 33,9% и 34,5% подкрепа.

Кандидатът за президентна Франция Еманюел Макрон печели изборите и в териториите на страната, които се намират извън континентална Европа. Центристът води убедително там, където гласуването вече приключи, твърдят анкетите на белгийското издание Льо Соар, проведени в отвъдморските френски територии.

Според вестника при вота в Сен Пиер и Микелон, основателят на движение "Напред!" получава 63,3% от подкрепата на избирателите. Гласовете за съперничката му Марин Льо Пен пък са 36,7%. В Сен Мартен Макрон бележи още по-убедителна победа. Там за него са гласували 67,6%, от избирателите, докато Льо Пен са подкрепили 32,4 на сто. Във Френска Гвиана разликата е 65 срещу 35%. На Мартиника Макрон води със 77,5%, а Марин Льо Пен взима едва 22,5% от гласовете.

Още по-осезаема и любопитна изглежда е разликата в САЩ и Канада. В Ню Йорк Еманюел Макрон печели с цели 94,7% спрямо 5,3 за Льо Пен. В Чикаго разликата е съответно 92 на 8 на сто, а в Отава и Монреал – 90% срещу 10%.

Гласуването в отвъдморските територии на Франция се проведе вчера. Публикуването на прогнози и резултатите от екзитпола от избирателните секции във Франция е забранено от закона преди края на гласуването. Нарушението се наказва с глоба в размер на 75 хиляди евро. Въпреки това медиите на съседните страни, включително Белгия, Швейцария и Германия, традиционно публикуват данните от собствени проучвания.

Последни новини
Още от Новини