Япония, Китай и Южна Корея се противопоставят на протекционизма

Финансовите министри на Япония и Китай ще се срещнат днес в Йокохама, Източна Япония

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Япония и Китай ще проведат първия си двустранен диалог в областта на финансите от две години насам, за да дискутират рисковете пред икономическото развитие на Азия, както и протекционистките политики, застъпени от американския президент Доналд Тръмп, и напрежението около Северна Корея, предаде Investing.com

Финансовият министър на Китай Сяо Дзие, който не присъства на тристранната среща с японските и южнокорейксите си колеги в петък, влиза в двустранен диалог, опитвайки се да разсее спекулациите, че отсъствието му е имало дипломатически последствия.

Китайският финансов министър и японският му колега Таро Асо ще дискутират теми от широк спектър - от казуса със севернокорейската ядрена програма и програмата за противоракетна отбрана до икономическите перспективи пред двете страни и финансовото сътрудничество между тях. Двустранният диалог ще се проведе в рамките на годишната среща на Азиатската банка за развитие в Йокохама, Източна Япония.

Отношенията между Япония и Китай са обтегнати още от времето на японската окупация на части от Китай през Втората световна война, макар че лидерите на двете страни се опитват да подобрят връзките помежду си.

По време на тристранната среща в петък финансовите представители на Япония, Китай и Южна Корея се съгласиха да се противопоставят на всички форми на протекционизъм, като заеха по-силна позиция в това отношение в сравнение с водещите икономики на Г20.   

Последни новини
Още от Новини