Макрон попада под ударите на хакерска атака

Документи от кандидатпрезидентската му кампания са публикувани в интернет

Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон обяви, че е бил цел на мащабна хакерска атака, обхванала електронната поща на участниците в кампанията му само ден-два преди втория тур на изборите, който ще се проведе утре (7 май), предава Investor.bg.

Около 9 GB данни са публикувани в профил, наречен EMLEAKS, в сайт, който позволява анонимно споделяне на документи. Още не е ясно кой е отговорен за публикуването на документите и дали те са истински, допълва информационната агенция.

Документите показват нормално функциониране на президентската кампания. Въпросът е, че сред тях има и фалшиви, за да се постигнат съмнения и дезинформация, подчертава информационната агенция.

В изявление политическото движение на Макрон En Marche! потвърди за атаката. "Движението En Marche! стана жертва на масивна и координирана хакерска атака, която доведе до разпространението на различни вътрешни информационни материали в социалните медии", казва се в изявлението.

От администрацията на Франция засега отказват коментар предвид и деня за размисъл преди вота, в който са забранени всякакви изяви. Комисията за президентските избори заяви в изявление, че ще проведе заседание по-късно днес. Медиите в страната също трябва да се въздържат да публикуват информация за мейлите, за да не им бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Коментари за имейлите започнаха да се появяват снощи часове преди да влязат в сила ограниченията в деня за размисъл. Забраните са валидни до затварянето и на последните избирателни секции утре вечер.

Проучванията на общественото мнение показват, че независимият центрист Макрон вероятно ще победи лидера на Националния фронт Марин льо Пен на втория тур на изборите. Това се смята, че са най-важните избори във Франция от десетилетия насам.

И преди екипът на Макрон се е оплаквал от опити за хакване на електронната поща, като обвинява руски хакери за атаките. Кремъл отрича, че стои зад подобни действия.

Виталий Кремез, директор на компания за кибернетично разузнаване в Ню Йорк, коментира пред Ройтерс, че група, обвързана с дирекция "Военно разузнаване" в Москва, стои зад атаките. Той посочва и прилики с атаките преди изборите в САЩ, които се приписват на същата група.

Последни новини
Още от Новини