Иранският петролен министър очаква цени на петрола от $55 за барел

Иран ще подкрепи решението на ОПЕК независимо дали е за удължаване на сделката за намаляване на добивите или не

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Иран ще се съобрази с решението на ОПЕК независимо дали петролните министри се договорят на престоящата среща във Виена на 25 май за удължаването на споразумението за намаляване на добивите на петрол или не. Това заяви петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане.

„По всичко личи, че членовете на ОПЕК искат удължаване на сделката и ние ще се подкрепим подобно решение, ако то бъде договорено“, коментира иранският министър. Производителите извън ОПЕК, които се присъединиха към споразумението, вероятно ще се съгласят да продължат със съкращенията за по-дълъг период, коментира той.

Петролът изтри натрупаните печалби от ноември, когато бе постигната сделка. Европейският бенчмарк Брент падна до 5-месечено дъно, търгувайки се на ниво от $46,64 за барел в Ню Йорк в петък. Иранският петролен министър прогнозира цени на петрола от $55 за барел, макар че не дава конкретен период, в който могат да бъдат достигнати.

Източник: Bloomberg Terminal 

Петролът сорт Брент приключи седмицата на ниво от $49,10 за барел. На 30 ноември, когато беше постигната сделката за съкращаване на производството на суровината за първи път от 8 години насам, петролът затвори при цена от $50,47 за барел.

В момента износът на петрол от Иран достига 2,5 млн. барела на ден, коментира още Зангане. Според поетите ангажименти страната имаше право да увеличи добива си с 90 хил. барела дневно до около 3,8 млн. барела през първите шест месеца от дейстието на споразумението. 

Последни новини
Още от Новини