Биохраните в България – нереално скъпи

Цената е по-висока заради по-големите производствени разходи, отчитат производители

Снимка: raweva.com Снимка: raweva.com

Търговци надуват спекулативно цените на биохраните, обясниха от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ). Според експертите фактът, че е модерно да се яде екологична храна кара продавачите да увеличават стойностите, но скъпотията не се дължи на производителите.

Според тях разликата между в цените на обикновените храни и отгледаните по екологосъобразен начин не трябва да е повече от 30 до 40 на сто, категорични са от браншовата организация.

Например био овче и козе мляко е между 20 и 30 ст. по-скъпо на литър от конвенционалното, обясни Дойчин Ганев, от асоциацията. По думите му това означава, че кило екосирене е с 1-1,20 лв. по скъпо от останалото.

Така ако едно обикновено козе сирене сирене струва 10-14 лв. за килограм, то биологичното трябва да е не повече от 18 лв., но не и 40 лв или 50 лв.

Цената е по-висока, заради по-големите производствени разходи, обясниха още от асоциацията. Повече се работи на ръка, което увеличава и себестойността, но не е нито два два пъти, нито три пъти по- скъпо, заяви Албена Симеонова, председател на БАБ. И посочи, че това е постоянна манипулация от наши конкуренти. Освен това вносните продукти също са скъпи, каза още Симеонова. Според нея обаче наближава моментът, когато българските биопродукти ще достигнат цената на обикновените.

До месец се очаква да заработи пазар, на който производителите сами ще продават стоката си, заяви още председателят на БАБ. Плановете са той да се провежда веднъж в седмицата, при сградата на земеделското министерство. Симеонова поясни, че в момента се водят преговори с общината, като предстои да се определи и денят на пазара. Плановете са идеята да се реализира вв рамките на месец.

Още по темата може да намерите тук!

Последни новини
Още от Новини