ТВ сблъсък на Макрон и Льо Пен за еврото и тероризма

63% от зрителите решиха след това, че Макрон е бил по-убедителен

Участник в митинг на Националния фронт държи плакат с надпис "Да изберем Франция". Вилпент, Франция. 1 май 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Участник в митинг на Националния фронт държи плакат с надпис "Да изберем Франция". Вилпент, Франция. 1 май 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Крайнодесният кандидат за президент на Франция Марин Льо Пен и центристът Емануел Макрон сблъскаха позициите си за бъдещето на Франция, еврото и начините на борба с тероризма в несдържания тон на дебата в сряда вечерта, 3 май 2017 по France 2.

Двучасовият ТВ дебат започна с преднина за Макрон от 20 процентни пункта пред Льо Пен.

Сондажите

63% от зрителите решиха след това, че Макрон е бил по-убедителен от Льо Пен в дебата, показват проучванията на Elabe за BFMTV, които засилиха статута му на фаворит за победата на балотажа в неделя, 7 май.

Проучването е направено сред 1314 ТВ зрители.

Сблъсъкът

Дебатът в студиото на France 2 премина в директни обвинения, често далеч от добрия тон, отбелязват Фигаро и Bloomberg.

Льо Пен бе по-агресивна в обвиненията си към Макрон, които той отхвърли: „Няма да играем на учителка-ученик”, „Не само нямате проект, но симпатизирате на фундаменталисткия ислямизъм”, „Вие сте представител на подчинена Франция”.

Марин Льо Пен започна с атака, в която за по-малко от минута засипа опонента си с оценки на програмата му: „дива глобализация”, „уберизация”, „социална бруталност”, "икономически обир”, „комунитаризъм”, „всичко това – управлявано от Франсоа Оланд”.

Така премина и дебатът – в кратки, откри нападки, по-често от Льо Пен към Макрон, без да стига до дъното на темите, без определена тема и предложение.

Изправен пред бомбардировката от въпроси и обвинения, Макрон често изглеждаше объркан и не знаеше откъде да започне да отговаря. Той се опитваше да обяснява програмата си на фона на агресивния тон, зададен от лидера на Националния фронт.

Стратегията

Целта на 48-годишната Льо Пен бе да обърка противника си, без да даде време на бившия министър на икономиката за технически аргументи и да намали преднината на Макрон.

Провокиран непрестанно, Макрон се изнерви неколкократно и измени на спокойния си тон в  кампанията. „Това са глупости”, „говорите пълни глупости”, „големи лъжи”, „не сте  кандидат с извисен дух”, отбраняваше се лидерът на движението Напред.

„Вие заплашвате служителите в публичния сектор”, каза 39-годишният Макрон на своята опонентка.

"Думите ви показват, че не можете да защитавате институциите ни”.

Темите: суверенитетът, тероризмът

Льо Пен направи многобройни опити да осъди Макрон за опита му на инвестиционен банкер и министър в непопулярно правителство /на Франсоа Оланд/. Тя го нарече „Мистър министър на икономиката”, „кандидат на дивата глобализация” и определи еврото като „валутата на банкерите”.

„Франция, която защитавате не е Франция”, каза тя. Това е борсата”.

И продължи като обясни, че би отишъл в Берлин да получи благословията на германския канцлер Ангела Меркел за плановете си, с което подчерта тревогата на французите, че страната им играе второстепенна роля в ЕС, съобщава Bloomberg.

„Франция ще бъде водена от жена, каквото и да стане”, каза Льо Пен. "Или от мен, или от госпожа Меркел".

Само три дни преди френските избиратели да си дадат гласа в най-бурните избори в новата история на страната, Льо Пен защити идеята си за още граничен контрол за защита на Франция от външна конкуренция и тероризъм, както и излизане от еврото.

„Симпатизирате на ислямския фундаментализъм”, каза Льо Пен на Макрон.

Над 200 души бяха убити от терористи във Франция от началото на 2015 и Льо Пен твърди, че опонентът й е подкрепен от имам, изгонен от Франция преди месец за застрашаване на реда.

Макрон отвърна, че прави политика от несигурността на френския народ и лъже поддръжниците си.

„Вие сте продукт на системата, която отричате, живеете от нея. Вие сте паразит”, каза той.

„Всички, които са чужденци на територията ни и изповядват фундаменталистки ислямизъм: вън, вън”, каза Льо Пен.  „Не подкрепям UOIF /Union des Organisations Islamistes de France/, отвърна Макрон.

 

Съюзът на ислямските организации във Франция /UOIF/ е създаден през 1983 и обединява над 250 мюсюлмански асоциации в страната. Проповядва „автентичен и открит прочит на исляма” и редовно е обвиняван в поддържане на връзки с Мюсюлмански братя, което отрича.

След първия тур на изборите, Съюзът на ислямските организации във Франция активно призова да се гласува за Емануел Макрон. Призивът бе критикуван остро от Марин Льо Пен два дни по-късно. Льо Пен обвини противника си, че е попаднал „в ръцете на най-опасните комунитаристи” и призова за „разпускане на UOIF”, съобщава Льо Паризиен.

Организацията отхвърли обвиненията като лъжа. „Господин Макрон няма лични връзки с движението”.

Бившият министър на икономиката каза, че никога не се е срещал с ръководителите на организация, че не ги посещава и че „докато тя защитава една религия, дори с основа, която не споделя, тя спазва законите на републиката и няма нужда да бъде забранена”. След което уточни, че няма да се поколебае да го направи при нужда.

Последни новини
Още от Новини