Турция свали ограниченията за импорт на руска пшеница

Решението на Анкара идва в светлината на провелата се вчера (3 май) среща между Путин и Ердоган в Сочи

Жътва в република Татарстан, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Жътва в република Татарстан, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Турция свали ограниченията за внос на пшеница от Руската федерация. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на икономическия министър на страната Нихат Зейбекчи.

Решението на Анкара идва в светлината на провелата се вчера (3 май) среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган в Сочи. Двамата лидери се договориха за комплексно решение по отношение на снемането на ограниченията, наложени в полето на двустранната търговия. Остават в сила обаче ограниченията в безвизовите пътувания и доставката на турски домати в Русия.

От 15 март 2017 Анкара измени режима на внос на някои продукти, предназначени за преработка в хранително-вкусовия комплекс в страната, в това число и пшеница и слънчогледово олио. При това Русия не попадаше в списъка на страните, имащи право на безмитни доставки в Турция.

Представители на бизнес сектора в Турция тогава обявиха, че въведените рестриктивни мерки са в отговор на това, че Руската федерация все още не е свалила напълно забраната за внос на турски продукти. Руското земеделско ведомство пък алармира, че ограниченията могат да доведат до пълно прекратяване на вноса на руска пшеница, слънчоглед, бобени и оризови култури в Турция и ориентирането на руския селскостопански сектор към други пазари.

Москва въведе ембарго на вноса на някои турски продукти и суровини през януари 2016 в отговор на инцидента от есента на 2015, когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24. През октомври същата година властите в Кремъл допуснаха до руския пазар някои черешови и цитрусови култури. Впоследствие бяха свалени и ограниченията върху продукти като зелен лук, броколи, и др. Все още под забраната попадат замразеното месо, доматите, краставиците, гроздето и др.

Последни новини
Още от Новини