Русия, Иран и Турция с меморандум за зони за сигурност в Сирия

До договореносттите се стигна по време на срещата за Сирия в Астана

Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за създаването на зони за сигурност в Сирия по време на преговорите по сирийския въпрос в казахстанската столица Астана.

Това съобщи външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

„В течение на последните два дена участниците на преговорите в Астана проведоха обзор на реализацията на споразумението за прекратяване на огъня и бойните действия. В резултат на това страните-гаранти се съгласиха да подпишат меморандум за създаването на зони за сигурност в Сирийската арабска република“, бяха точните думи на казахстанския първи дипломат.

Меморандумът е бил подписан от ръководителя на руската делегация и специален представител на руския президент Владимир Путин по въпросите за Сирия Александр Лаврентиев, от турския зам.-министър на външните работи, отговарящ за Близкия Изток Седат Онал и иранския заместник външен министър по въпросите за арабо-африканските страни Хосейн Джабери Ансари.

Предложението за създаване на подобни зони за сигурност дойде първоначално от Кремъл. Според Александр Лаврентиев тази стъпка „може действително да помогне за бъде изкаран от мъртвата точка проблемът с разделянето на сирийската умерена опозиция от терористичните организации“.

Последни новини
Още от Новини