Републиканците в САЩ приеха свой Закон за здравеопазването

Първа законодателна победа на Тръмп

Председателят на Долната  камара на Конгреса в САЩ, Пол Райън, републиканец от Уисконсин изкачва стълбите на Капитолия преди вота на 4 май 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Председателят на Долната камара на Конгреса в САЩ, Пол Райън, републиканец от Уисконсин изкачва стълбите на Капитолия преди вота на 4 май 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Долната камара на Конгреса в САЩ гласува в четвъртък, 4 май 2017 нов закон за Здравеопазването, вместо промени в Обамакеър-първа малка победа за Тръмп.

Републиканците в Долната камара успяха да съберат достатъчно гласове, за да приемат собствен закон за здравеопазването. Те се отказаха да рискуват да продължават да подновяват внасянето на проекти за промени и частични изменения Обамакеър под силния натиск на Доналд Тръмп да постигнат законодателни резултати, съобщи Bloomberg.

Текстът, одобрен с 217 гласа „за” и 213 „против” праща американския Закон за здравеопазването в Сената, където са малки шансовете да бъде приет в сегашната си форма от републиканците, притеснени от съобщения, че планът ще донесе на милиони хора загуба на здравни осигуровки. Двайсет републиканци гласуваха против и нито един демократ не го подкрепи.

Около 20 млн. американци получиха през 2010 достъп до здравеопазване със Закона за достъпните грижи на Обама, който неотдавна получи подкрепа в проучване на общественото мнение. Републиканците отдавна го атакуват, защото смятат, че програмата увеличава разходите за здравеопазване.

Републиканският здравен закон, наречен Американският закон за здравеопазването /AHCA/ цели премахването на повечето здравни осигуровки от Обамакеър, включително глоба при липса на здравна осигуровка. Намалява финансирането на Медикеър – здравните грижи, програмата, която дава здравно осигуряване на бедните, и свива голяма част от разширяването на Медикейд.

Републиканците казват, че планът им ще позволи развитие на пазарна система, която ще даде на хората повече решения за здравното им осигуряване. Тя заменя субсидиите на Обамакеър с данъчен кредит, главно по възраст, който ще изключва хората с доход над 75000 долара.

Здравни и пациентски организации почти единодушно се противопоставят на републиканското предложение.

Президентът на American Medical Association Ендрю Гърмън каза в изявление, че „милиони американци ще изгубят здравните си осигуровки в резултат на проекта”.

Част от аргументите на председателя на Долната камара на Конгреса пол Райън за неотложността на вота на 4 май е твърдението за колапса на Обамакеър.

 

Последни новини
Още от Новини