Пуерто Рико обявява най-големия фалит в САЩ

Тръмп отказва финансова помощ

Снимка: Alejandro Granadillo/Bloomberg Снимка: Alejandro Granadillo/Bloomberg

Пуерто Рико потвърди своята несъстоятелност и това е най-големият фалит, обявяван някога в САЩ, пише CNN.

Понастоящем Пуерто Рико дължи на своите кредитори огромната сума от $70 млрд., много по-голяма от тази, която дължеше Детройт през 2013, а именно - $18 млрд.

„Имайки предвид дефицита, който наследихме, е моя отговорност да гарантирам интересите на пуерториканския народ“, заяви вчера Рикардо Росело, губернаторът на Пуерто Рико.

Самият процес не е лесен: фалитът трябва да се потвърди от съдия. Множество изтъкнати фирми от Уолстрийт притежават облигациите на страната. Фалитът е притеснителен за тях, тъй като той поражда страх, че може да не получат дължимите суми.

Икономическото състояние на острова не е добро: той е в икономическа рецесия от около десетилетие, а нивото на безработица е 11,5%.

Финансовата криза там е толкова сериозна, че Конгресът назначи Борд за финансов надзор, за да подобри ситуацията. Бордът обаче спря опитите за преговор с кредиторите тази седмица и обяви несъстоятелност.

„Не се заблуждавайте: бордът е решил да превърне Пуерто Рико в следващата Аржентина“, това каза Андрю Розенберг, адвокат, работещ за Paul, Weiss, Rifkind, Wharton and Garrison и който съветва някои от облигационерите на Пуерто Рико.

Тръмп отказва да даде финансова помощ

По време на президентската кампания Доналд Тръмп заяви, че няма да "спасява" Пуерто Рико. Същото становище повтори в скорошна публикация в Twitter.

Мик Мълвани, директор на административно-бюджетната служба, заяви вчера, че Белият дом упорито се опитва да гарантира, че нито един федерален долар няма бъде похарчен за изплащане на дълговете на острова в най-новата бюджетна сделка на Конгреса.

Хората буквално бягат от Пуерто Рико, за да отидат и да живеят в континенталната част на САЩ, особено във Флорида. Населението на острова е намаляло с 350 хил. през последните 10 години. А според изследване на CNN всеки ден по един лекар е напускал Пуерто Рико, а това е причинило сериозен недостиг на медицински кадри в момент на борба срещу вируса Зика.

Докато хората и фирмите продължават да напускат острова, ще има все по-малко пари, които да се върнат на кредиторите. Най-новият бюджетен план на Пуерто Рико включва само $800 млн. годишно за изплащане на кредити. А това е само 20% сумата, която островът изплащаше на кредиторите досега.

Специален процес по преструктуриране на дълга Title III за Пуерто Рико (Special Title III process for Puerto Rico)

“Процесът на фалиране е "положителна стъпка"”, заяви Тед Хемптън, анализатор в Moody's Investors Service.

"Въпреки че съдебното производство ще отнеме значително време и вероятно ще доведе до загуби за всички притежатели на облигации в Пуерто Рико, това ще бъде организиран процес", добави още той.

Миналата година Конгресът одобри законопроект, наречен PROMESA ("обещание" на испански) в опит да помогне на Пуерто Рико. Той създаде и Борда за финансов надзор и специален процес по преструктуриране на дълг Title III, който е подобен на клауза 9 за провизиране при обявяване на несъстоятелност, която използваха градове като Детройт. Тази клауза обаче не е опция за Пуерто Рико, тъй като е територия на САЩ.

Последни новини
Още от Новини