Приходите на Ferrari скачат заради повишено търсене на суперколи

Те се повишават с 36% през първото тримесечие

Логото на компанията върху двигател на Ferrari F430. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Логото на компанията върху двигател на Ferrari F430. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Приходите на Ferrari NV за първото тримесечие скочиха с 36%, тъй като италианският производител на суперавтомобили се възползва от търсенето на най-скъпите си модели, включително LaFerrari Aperta, които са конвертируеми и специални автомобили, струващи $21 млн. и са създадени за 70-годишнината му, съобщава Bloomberg.

Приходите на компанията се увеличиха от 178 млн. евро до 242 млн. евро за една година, съобщи Ferrari в изявление днес, като резултатите надминават очакванията на анализаторите.

За да стимулира растежа, през март компанията представи своя нов модел 812 Superfast, най-бързият производствен автомобил в историята й.

Главният изпълнителен директор Серджо Маркионе се стреми да запази имиджа на Ferrari за изключително представяне с автомобили като Aperta, които миналата година се разпродадоха преди официалния дебют. В същото време той се стреми да увеличи обема и печалбата, за да успокои инвеститорите. Производителят на автомобили, който досега произвеждаше до 7000 автомобила, сега е на път да продаде 9000 до 2019.

Ferrari бе разделен от Fiat Chrysler Automobiles NV през 2015 и сега премахва лимита, който сам си постави.

Маркионе планира да разшири гамата от предложения, за да привлече по-широк кръг клиенти и обмисля производството на повече хибридни модели и по-малко мощни автомобили, включително версия с V6 двигател. Търсенето на автомобили с двигатели с V12 нарасна с 50% през първото тримесечие, докато продажбите на автомобили, задвижвани с V8, се понижиха.

Акциите на Ferrari се покачиха с 4,2% до 72,45 евро, като с това счупиха нов рекорд. Те се увеличиха с 86% през последните 12 месеца, оценявайки компанията на 13,6 млрд. евро.

Италианският производител правилно предположи, че приходите му през 2017 ще бъдат над 950 млн. евро. Очаква се доставките да се увеличат от 8 014 през 2016 до около 8 400 през 2017. Възможно е печалбата на Ferrari да надхвърли 1 млрд. евро през тази година. 

Последни новини
Още от Новини