Организаторите на Евровизия могат да наложат санкции на Киев и Москва

Най-тежкото наказание, което могат да получат двете страни, е забрана за участие от 3 години

Фрагмент от полуфинала на Евровизия в Атина през 2006. Снимка: Anax/Bloomberg News Фрагмент от полуфинала на Евровизия в Атина през 2006. Снимка: Anax/Bloomberg News

Европейският съюз за радио и телевизия, който организира конкурса за песен „Евровизия“ допуска въвеждането на санкции на Русия и Украйна поради това, че са нарушили правилата на конкурса. Това става ясно от изказване на ръководителя на „Евровизия“ Франк-Дитер Фрайлинг, цитиран от ZDF Heute, пише РИА Новости.

Това може да се случи поради факта, че като страна, провеждаща конкурса, Украйна е поела върху себе си задължението да обезпечи явяването на всички участници. Киев обаче не изпълни това си задължение, след като забрани на руската представителка Юлия Самойлова да влиза на територията на Украйна поради това, че е пяла на концерт в Крим след анексията му от Русия през 2014 без да има специално разрешение от Киев.

От своя страна Руската федерация е нарушила правилника на конкурса, след като нейни представители не са взели участие на задължителните организационни срещи в началото на годината.

По думите на председателя на организационния комитет решението за въвеждане на санкции все още не е взето окончателно, но въпросът със сигурност ще бъде обсъден през следващата седмица. Това, какви мерки ще бъдат предприети по отношение на двете страни, ще бъде обявено чак след края на конкурса.

„Според устава в този случай са предвидени няколко варианта на санкции – от парична глоба и лишаване от спонсорска поддръжка до отстраняване от конкурса в срок до три години“, казва Фрайлинг.

След забраната от страна на Киев руската участничка да влиза на територията на страната, организаторите на „Евровизия“ предложиха на Русия Самойлова да се включи директно чрез видео връзка или просто изпълнителят да бъде сменен. Руската държавна телевизия Первый канал, която излъчва конкурса на територията на Руската федерация, обаче определи тези варианти като „неприемливи“ и отказа изцяло да излъчва „Евровизия“.

Последни новини
Още от Новини