Международни банки планират exit от Лондон преди Brexit

Една след друга финансовите институции огласяват алтернативни решения

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Две международни банки потвърдиха, че планират да излязат от Лондон преди Обединеното кралство да излезе от ЕС, съобщава CNN.

Standard Chartered заяви, че разговаря с регулатори за превръщане на Франкфурт в европейска база. А американската банка JP Morgan Chase заяви, че планира да премести "стотици" банкери извън Лондон.

"Стремим се да създадем дъщерно дружество в ЕС, за да сме сигурни, че сме подготвени“, това заяви председателят на Standard Хосе Виналс.

Даниел Пинто, шеф на отдела за инвестиционно банкиране в JP Morgan, заяви: "Ще използваме трите банки, които вече имаме в Европа като основни за нашите операции. Ще трябва да преместим стотици хора в краткосрочен план, за да бъдем готови за първия ден, когато приключат преговорите“.

Преди година изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Димон предупреди, че банката може да съкрати до 4000 британски работни места.

Широко разпространена е информацията, че JP Morgan е в преговори за закупуване на офис в Дъблин – достатъчно голям, за да има място за над 1000 служители.

Също така е известно, че банката разширява офисите си във Франкфурт и Милано, за да може да поеме целия персонал.

Финансовите услуги се местят

Други компании за финансови услуги също обявиха планове за преместване на персонал извън Лондон през последните месеци, ако Великобритания не успее да им осигури "паспортни" права, за да могат да извършват операции извън границите на ЕС след Brexit.

Deutsche Bank заяви миналата седмица, че може да се премести до 4 000 работни места извън Обединеното кралство в резултат на Brexit – почти половината от британската си работна ръка.

Barclays заяви пред BBC миналата седмица, че банката се готви да наеме стотици служители за офисите си в Дъблин, Франкфурт и Милано, за да избегне рисковете от Brexit за европейския бизнес.

Goldman Sachs потвърди, че ще започне да премества стотици служители от Лондон преди Brexit.

Застрахователите Lloyd's of London и Royal London също ще създадат дъщерни дружества извън Обединеното кралство.

Даниел Пинто от JP Morgan каза пред Bloomberg: "Трябва да планираме сценарий, при който няма паспортна сделка между Великобритания и ЕС и трябва да преместим значителна част от бизнеса си, за да продължим да обслужваме европейските си клиенти; Ще трябва да изчакаме да видим каква сделка може да бъде постигната и да видим какво ще направим оттам насетне". 

Последни новини
Още от Новини