Саудитска Арабия вече притежава най-голямата нефтена рафинерия на Америка

Saudi Aramco придоби 100% от рафинерия Port Arthur

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Саудитците поемат стопроцентов контрол върху най-голямата нефтена рафинерия на Америка, съобщава CNN.

Saudi Aramco, държавната нефтена компания на Саудитска Арабия, придоби 100% от намиращата се в щата Тексас рафинерия Port Arthur, като с това бе завършена сделка, започнала още през миналата година.

Port Arthur се смята за перла в короната на системата от рафинерии в САЩ. Съоръжението може да произведе до 600 000 барела нефт на ден, което го прави най-голямата рафинерия в Северна Америка.

По-рано Aramco притежаваше 50% от Port Arthur чрез съвместно предприятие - Motiva Enterprises, собственост на Royal Dutch Shell. Двамата гиганти обаче имаха проблемни взаимоотношения и през март 2016 сключиха сделка за разделяне на активите.

Вчера Shell направи изявление, потвърждаващо тази „раздяла“.

В допълнение към Port Arthur, Aramco придобива и 24 разпределителни терминала. Също така получава изключителното право да продава бензин и дизел с марката Shell в Грузия, Северна Каролина, Южна Каролина, Вирджиния, Мериленд, източната половина на Тексас и по-голямата част от Флорида.

Чрез тази сделка Aramco ще задържи един от най-добрите си клиенти – САЩ. След като вече притежава най-голямата американска рафинерия, Саудитска Арабия може да изпраща суров петрол за рафиниране в САЩ и после да го продава на американските търговци.

Саудитска Арабия вече е вторият по големина източник на суров петрол в Америка след Канада. САЩ са внесли 1,3 млн. барела саудитски суров петрол на ден през февруари, което е с 32% повече от миналата година, съобщава Администрацията за енергийна информация.

Саудитска Арабия се надява първичното публично предлагане на Aramco да бъде оценено на $2 трлн. Кралството продължава да се бори с ниските цени на петрола, което прави IPO-то на Aramco особено важно.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, драстично намали данъците, с които облага Aramco през март, поради опасения относно нивото на пазарната оценка на компанията.

Всичко това се случва на фона на думите на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че ще работи за енергийно независима страна. Още преди да бъде избран, Тръмп заплашваше, че ще спре вноса на петрол от Саудитска Арабия и други страни от региона, ако те не вкарат сухопътни войски в борбата срещу Ислямска държава.

След като Тръмп бе избран от гражданите на САЩ, енергийният министър на Саудитска Арабия посочи, че при евентуално намаляване на вноса, ще има ответен удар.

Въпреки реториката, взаимоотношенията между САЩ и най-голямата страна от Арабския полуостров се заздравяват под управлението на Тръмп.

Саудитският вицепрестолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещна с Тръмп в Овалния кабинет през март - среща, обявена от кралството като "историческа повратна точка" между двете страни.

 

Последни новини
Още от Новини