Samsung получи разрешение да тества безпилотен автомобил

Компанията получи зелена светлина от южнокорейското правителство

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung ще тества безпилотен автомобил в Южна Корея. Колата ще бъде оборудвана със сензори и камери, стана ясно от изявление на правителството вчера, цитирано от CNN. Компанията ще използва изкуствен интелект, за да проучи как превозното средство се справя с лошо време и препятствия.

Samsung е първата компания за електроника, която получи одобрение от правителството за тестване на безпилотен автомобил по южнокорейски пътища. По-рано Министерството на земеделието, инфраструктурата и транспорта даде същото одобрение на автомобилни производители като Hyundai и Kia, както и академични и изследователски институции.

Samsung показваше явен интерес към безпилотната автомобилна индустрия. През 2015 компанията създаде бизнес отдел, който да се фокусира върху технологията за автономно шофиране. През ноември 2016 тя похарчи 8 милиарда долара, за да купи американската фирма "Харман", която разработва софтуер и компоненти за свързани автомобили. През февруари инвестира в TetraVue, компания, развиваща 3D технология, която идентифицира неочаквани и опасни препятствия пред автономните автомобили.

Технологията за безпилотно шофиране е широко изследвана. В тази област се включват големи технологични компании като Google, Apple и Baidu , традиционните производители на автомобили като GM и Ford и новопоявилите се Uber и Didi.

"Колата се превърна в следващото голямо"мобилно устройство", където технологичната индустрия вижда възможности", заяви анализаторът Робин Джу. „Много компании инвестират в това, защото всички останали го правят“, добави още той.

Samsung е по-фокусирана върху разработването на технологии за превозни средства без водачи, отколкото върху изграждането на свои собствени автомобили, стана ясно от изявление на компанията, в което се казва, че тя "няма намерение да влезе в бизнеса за производство на автомобили". През януари ръководителите на Samsung и Harman разказаха за своите плановете да създадат платформа за безпилотни автомобили, която да се продава на производителите на автомобили.

Самостоятелният автомобил, който Samsung ще тества, е автомобил на Hyundai, оборудван с камери и сензори, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap News.

Последни новини
Още от Новини