Путин се срещна с Меркел в Сочи

Руският президент и германският канцлер ще обсъдят ключови международни проблеми като борбата с тероризма и ситуацията в Украйна

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Руският президент Владимир Путин прие в Сочи германския канцлер Ангела Меркел, която днес (2 май) е на официално посещение в Руската федерация, съобщават руските и международните агенции.

Очаква се двамата лидери да обсъдят ключови казуси от глобалния дневен ред като борбата с международния тероризъм, ситуацията в Близкия изток и реализацията на Минските договорености относно ситуацията в Донбас.

„Много Ви благодаря, че използвахте възможността да дойдете при нас и да ни информирате как върви подготовката за срещата на „Двадесетката“ (Г-20) в Хамбург. И, разбира се, не можем да не използваме тази визита за това да поговорим за двустранните отношения по най-проблемните точки. Имам предвид Украйна, Сирия, може би и други региони“, цитира думите на Путин РИА Новости.

От своя страна Меркел отбеляза, че се надява да обсъди с руския президент ситуацията в Либия, както и въпроса с развитието на двустранните отношение между Берлин и Москва.

Преговорите се провеждат в резиденцията на Путин в черноморския град. От руска страна в тях участие взимат руският външен министър Сергей Лавров и помощниците на президента Юрой Ушаков и Владислав Сурков. От германска в разговорите участват съветникът по въпросите на външната политика и политиката на безопасност Кристоф Хойгсен, съветникът по въпросите за финансова и икономическа политика Ларс-Хендрик Рьолер и съветникът по въпросите на европейската политика Уве Корзепиус.

Последната визита на Меркел в Русия беше преди две години – на 10 май 2015. Тогава тя и руският президент се срещнаха в Москва, като обсъждаха отношенията между Русия и ЕС в светлината на украинската криза.

Последни новини
Още от Новини