Последният срок за подаване на декларация пред НАП е днес

Глобата за неподадена декларация е 500 лв., а за невярна информация – 1 000 лв.

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Днес е последният ден за подаване на данъчни декларации за всички физически лица, които са получавали доходи през 2016 извън трудов договор, като средства от наеми, хонорари или от свободни професии, пише Investor.bg.

Според данни на Националната агенция по приходите (НАП) малко над 500 хил. души трябва да се отчетат пред данъчните, а всяка втора декларация е подадена по електронен път.

Към края на април близо 60 хил. от подалите декларации за доходите си за 2016 са използвали данъчни облекчения, като по този начин те ще платят общо със 17 млн. лв. по-малко данъци.

Почти пълният обем от данъчни декларации вече е подаден към НАП, каза говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров в ефира на Националната телевизия.

Той уточни, че малкото неподали могат да си извадят Персонален идентификационен код (ПИК) във всеки офис на НАП и да подадат декларацията си онлайн.

Бъчваров припомни, че напоследък зачестиха хакерските атаки в опит за източване на лични данни от фалшив мейл на НАП.

„При получаване на съобщение по електронната поща от агенцията за искане на лични данни, потребителите трябва да са внимателни, понеже НАП никога не би поискала онлайн информация за лични данни и данни за кредитни карти“, отбеляза Бъчваров.

Той увери още, че информационната система на НАП за подаване на данъчни декларации онлайн днес ще работи до 24 часа.

Глобата за неподадена декларация е до 500 лева, а за некоректна информация - до 1000. Все по-малко са случаите на закъснения и неверни данни, уверяват още данъчните.


 

Последни новини
Още от Новини