Под половината руснаци биха гласували за Путин, ако изборите бяха тази седмица

През 2015 след анексията на Крим за настоящия президент на Руската федерация са имали намерение да гласуват 62% от имащите право на глас

Графити в кримския град Ялта, показващи Путин като капитан на кораб. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg Графити в кримския град Ялта, показващи Путин като капитан на кораб. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Президентът на Руската федерация Владимир Путин би получил по-малко от половината гласове (по-точно 48%), ако изборите за президент на страната се проведат в края на тази седмица.

Данните биват изнесени от руското издание „Коммерсант“, позоваващо се на проучване на „Левада-център“.

Все пак Путин остава единственият руски политик, разполагащ с реални шансове за победа на предстоящите през март 2018 избори. Освен че при висока избирателна активност и ако изборите се проведат тази неделя, той би получил близо половината от гласовете, традиционните му съперници от Комунистическата партия (КПРФ) и Либерално-демократическата партия (ЛДПР) Генадий Зюганов и Владимир Жириновский биха събрали едва по 3% електорално доверие.

Един от основните лидери на прозападната опозиция и председател на нерегистрираната „Партия на прогреса“ Алексей Навални би получил 1% от гласовете на руските избиратели.

9% от руснаците все още не знаят за кого да гласуват, 10% не са решили дали изобщо да гласуват, а 13% категорично заявяват, че няма да упражнят правото си на вот на предстоящите догодина президентски избори.

Следва да се отбележи, че през 2015 за Путин са били готови да гласуват 62% от имащите право на глас в Русия. „Това беше ефект от „кримския консенсус“, заявява пред „Коммерсант“ представителят на КПРФ Сергей Обухов.

Последни новини
Още от Новини