ОАЕ и Китай ще засилват сътрудничеството си в петролния сектор

Други сфери на съвместна работа могат да бъдат и сектори като атомната енергетика и авиокосмическата индустрия

Пейзаж от столицата на ОАЕ Абу Даби. Снимка: Alex Atack/Bloomberg Пейзаж от столицата на ОАЕ Абу Даби. Снимка: Alex Atack/Bloomberg

Китай и Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да разширяват двустранното си сътрудничество, в това число и в петролния сектор. Това заяви днес (2 май) външният министър на Китай Ван И, цитиран от РИА Новости.

„Ще разширяваме още сферите на двустранното си сътрудничество, ще работим за усилване на съвместните ни усилия и за модернизацията на промишлеността (на двете страни – бел.ред), каза от своя страна на съвместна пресконференция с Вай И първият дипломат на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал Нахиан.

По думите на китайският външен министър Китай и ОАЕ подчертават важността за развитие на сътрудничеството си в сферата на нефтогазовата индустрия, пристанищното строителство и други отрасли. Ще бъдат изучавани и възможностите за колаборация в областта на атомната енергетика, зелената енергия, авиацията и авиокосмическата индустрия.

Ван И също така отбеляза, че двете държави ще си сътрудничат в борбата с корупцията, като има воля за засилването на стратегическото и политическото доверие между Пекин и Абу Даби.

Според Ал Нахиан развитието на търговско-икономическите отношения между Китай и ОАЕ е важно не само за двете държави, а и за региона като цяло. Той също така отбеляза, че в хода на преговорите двете страни са постигнали широк консенсус по по-нататъшните си стъпки в бъдещото си сътрудничество.

Последни новини
Още от Новини