Американският Сенат се отказа от въвеждането на допълнителни санкции срещу Кремъл

Първо ще бъдат изчакани резултатите от разследването на руската следа в изборния процес в САЩ

Сградата на Конгреса на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Сградата на Конгреса на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Комитетът по международни отношения на Сената на САЩ е преустановил работата си по законопроекта за въвеждане на нов пакет от санкции срещу Руската федерация. Това съобщава американското издание Washington Post.

Според председателя на комитета Боб Коркър горната камара на парламента трябва да изчака резултатите от разследването за възможно вмешателство на Русия в президентските избори в САЩ. „Не е ли смислено да получим фактите, да ги обнародваме и да работим с тях по подобаващ начин? Смятам, че е“, заяви той.

Законопроектът, за който става дума, бе вкаран за обсъждане от група сенатори през януари тази година. Негов инициатор беше демократът Бен Кардин, като идеята беше подкрепена от сенатора и бивш кандидат за президент от Републиканската партия Джон Маккейн, както и от 20 представители на Конгреса.

Документът систематизира въведените през 2014 след анексията на Крим антируски санкции, като също така предлага да бъдат въведени нови рестриктивни мерки във връзка с предполагаемото вмешателство на Кремъл в президентските избори в САЩ през 2016.

По информация на Poitico Коркър и Кардин са постигнали съгласие да инициират мерки „за борба с руското влияние в Източна Европа без използването на санкции“. При това главата на комитета по международни отношения не изключва варианта в бъдеще отново да бъде разгледана идеята за разширяване на санкционния режим по отношение на Москва.


 

Последни новини
Още от Новини