Еврото е тежест за Франция, смята Льо Пен

Оттеглилият се лидер на Националния фронт за пореден път повтори намерението си да свика референдум по въпроса за единната валута

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Кандидатът за президент на Франция от партията Национален фронт Марин Льо Пен счита, че единната европейска валута представлява тежест за страната, като главна роля във френската икономика следва да играе националната валута.

„Необходимо е валутата да бъде управлявана, да бъде приспособявана към икономиката. Именно затова единната валута е тежест“, заяви Льо Пен в интервю за в-к Le Parisien.

Бившият лидер на Националния фронт, оттеглил се от ръководството на партията след първия тур на президентските избори, също така изрази желанието си да придобие правата, позволяващи й да управлява подобна национална валута, поради факта, че „еврото е мъртво“.

Искам да взема управлението над националната валута. Това значи еврото да се превърне във валута, с която няма да бъдат свързани ежеденевните покупки, а ще бъде ползвана само от големи компании, занимаващи се с международна търговия“, бяха точните думи на Льо Пен, която също така за пореден път повтори намерението си да свика общонационален референдум по въпроса за единната валута.

Припомняме, че на проведения миналата неделя (23 април) първи тур на президентските избори френските гласоподаватели определиха на балотаж да излязат центристът и бивш социалист Еманюел Макрон и лидерът на националистическата партия Национален фронт Марин Льо Пен. Подкрепата си за Макрон дадоха около 24% от гласувалите, а за Льо Пен – около 21,5%.


 

Последни новини
Още от Новини