Венецуела напуска Организацията на американските държави

Според зам.-външния министър на страната ОАД се е превърнала в инструмент за принуда

Антиправителствен протест в Каракас, Венецуела. Снимка: Wil Riera/Bloomberg Антиправителствен протест в Каракас, Венецуела. Снимка: Wil Riera/Bloomberg

Венецуела официално напуска Организацията на американските държави. Страната постави началото на процедура, която ще продължи 24 месеца съгласно правилата на организацията, предадоха световните агенции.

"От днес Венецуела е по-свободна", заяви вчера посланичката на страната в базираната във Вашингтон регионална организация Кармен Луиса Веласкес след кратката си среща с генералния секретар на ОАД Луис Алмагро, за да му връчи писмото. 

На пресконференция във венецуелското консулство в Ню Йорк Самуел Монкада, заместник-външен министър на Венецуела, заяви, че страната му напуска ОАД, понеже тя се е превърнала в инструмент за принуда, вместо за сътрудничество, предава Investor.bg.

По думите му организацията е "деградирала в инструмент за потисничество" и води кампания "за разрушаване на демокрацията" в неговата страна. Той обвини САЩ, че притискат другите, по-малки страни, в организацията, за да не застанат на страната на Венецуела.

До безпрецедентната стъпка на Каракас се стигна след спорно заседание на постоянния съвет на организацията, на което ръководството гласува за свикване на специална сесия на външните министри за оценка на венецуелската криза, присъединявайки се към нарастващия международен натиск над президента Никола Мадуро да насрочи избори и да освободи от затвора политически активисти.

Напрежението между Каракас и група членове на ОАД начело със САЩ датира, откакто Алмагро през март представи 75-страничен доклад, обвиняващ правителството на Мадуро в системно нарушаване на човешките права и стандартите на демокрацията.

Венцуела е първата страна, която напуска 35-членната панамериканска организация от създаването й през 1948. В историята й само една страна - Куба - доброволно е избирала да остане извън нея. Комунистическият остров е изключен през 1962, понеже се присъединява към съветския блок. Изключването е отменено през 2009, но Куба още не се е върнала в организацията, отбелязва ДПА.  

Последни новини
Още от Новини