Ще се пребори ли Льо Пен за поддръжниците на Меланшон

Вотът на 7 май не може да бъде наречен избор, смята отпадналият от надпреварата кандидат за президент

Марин Льо Пен, председател на Националния фронт в изборната нощ на първия тур на изборите в Енен Бомон, Франция. 23 април 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Марин Льо Пен, председател на Националния фронт в изборната нощ на първия тур на изборите в Енен Бомон, Франция. 23 април 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Кандидатът за президент на Франция от крайната левица Жан-Люк Меланшон, който беше елиминиран от надпреварата във вота на 23 април, отказва да подкрепи центриста Еманюел Макрон, търсейки начин да запази своите 7,1 милиона избиратели в очакване на парламентарния вот през юни, пише Bloomberg.

В 32-минутно видео, публикувано но официалния му YouTube канал в петък, 28 април, Меланшон, който остана на четвърто място на изборите, заяви, че няма да гласува за олицетворението на национализма Марин льо Пен. В същото време той отправи критики и към Макрон, който получи одобрението на голяма част от неговите съперници, както и от германския канцлер Ангела Меркел. В интервю за местни медии Меркел заяви, че би желала именно центристът да спечели изборите във Франция и изрази увереност, че той ще бъде силен президент.

„Всъщност това не може да бъде наречено избор. Същността на двамата кандидати прави невъзможно постигането на стабилност“, категоричен бе Меланшон. „Единият е краен финансист, другият е крайно десен“, каза той, допълвайки, че неговата партия "Непокорна Франция" ще достигне до втори рунд в 450 от 577 избирателни района на парламентарния вот през юни и Макрон го вижда като заплаха.

Политици и анализатори от ЕС са объркани от развоя на политическата ситуация във Франция. От една страна Льо Пен призовава за излизане от еврозоната и издигане на търговски бариери с останалата част от блока, а в същото време Макрон обещава да съживи френско-германското партньорство за започване на нова ера на континентално сътрудничество.

Домогване до „левите“ избиратели

Льо Пен се бори да спечели поддържниците на Меланшон в опит да стопи разликата от 20 процентни пункта със своя опонент, която прогнозират социологическите агенции. Въпреки личностната нетърпимост между Меланшон и Льо Пен, техните протекционистични и антиевропейски платформи имат много общо.

Проучванията показват, че става все по-вероятно поддръжниците на Меланшон да се въздържат от гласуване на 7 май, отколкото да подкрепят Макрон. Допитване на OpinionWay показва, че 45% от привържениците на "Непокорна Франция" няма да гласуват на балотажа, като този дял беше 23% в началото на седмицата. Подкрепата за Макрон в групата е спаднала от 55% до 40%, докато за Льо Пен се е увеличила от 15% до 22%.

Друго проучване от четвъртък показва, че с наближаването на парламентарните избори се повишава подкрепата за Меланшон и неговата партия вероятно ще измести Социалистите като основна партия на левицата.  

Последни новини
Още от Новини