Повече платформи не означават повече газ

Броят газови платформи в САЩ расте, но добивът продължава да спада

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Броят на газовите платформи в Съединените щати почти се е удвоил от август насам, но добивът продължава да спада. Дори отчитайки времевия лаг между началото на сондажите и добива, спадът е поразителен. От кладенец в Марселъс шейл, най-богатият източник на суровината, се добива около половината от миналогодишното количество, показват данни на Bloomberg Intelligence.

Забавянето може да е знак за край на пренасищането, което изпрати цените надолу с 12% от началото на годината, правейки газа една от най-зле представящите се суровини в Bloomberg Commodity Index. Хедж фондовете увеличиха бичите залози, че добитото количество ще се окаже недостатъчно за търсенето, след като евтините американски доставки се насочват към Мексико и чуждестранни купувачи.

Добив на газ в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal

Докато броят на газовите платформи се е увеличил с 90% през изминалата година, добивът в Континенталните щати е надолу с 1,1%, показват данни на Bloomberg и Baker Hughes Inc.

Фючърсите върху газ с доставка през юни бележат ръст с 3,7 цента до $3,276 за милион британски термални единици на Нюйоркската стокова борса.

Спадът на добива на газ е в контраст с нарастващия добив на шистов петрол в САЩ, като производителите са натрупали запаси, чакащи да намерят място на пазара. Има над 1 800 пробити, но незавършени кладенци в Пермския басейн в Тексас към края на март, почти три пъти над общото количество за Марселъс.

Броят на завършените кладенци в Пермския басейн е скочил с над 50% от декември до март, докато този в Марселъс – едва с 14%.

Друга причина за забавянето е предпазливостта заради големите запаси от суровината. Въпреки съкращенията на производството, запасите от газ остават 15% над нормалните сезонни нива след необичайно меката зима.  

Последни новини
Още от Начало