Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за преговорите с Великобритания

Страната трябва да изпълни финансовите си ангажименти и да гарантира правата на гражданите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българският президент Румен Радев на срещата на европейските лидери в Брюксел за преговорите по Brexit. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българският президент Румен Радев на срещата на европейските лидери в Брюксел за преговорите по Brexit. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Лидерите на ЕС приеха единодушно насоките за предстоящите преговори с Великобритания относно излизането й от блока. По време на срещата си в Брюксел европейските лидери подчертаха, че няма да допуснат Обединеното кралство да е в по-добра позиция извън блока, отколкото в него.

В насоките е заложено Обединеното кралство да изпълни финансовите си ангажименти и да реши въпроса с правата на гражданите преди да бъдат отворени разговорите за бъдещо търговско споразумение, предава Bloomberg.

Очаква се преговорите да започнат след предсрочните избори на 8 юни. Изготвянето на стратегията през изминалите няколко месеца премина забележително гладко, заявиха дипломати. Резултатът е обща позиция, основаваща се на това Великобритания да плати цената за напускането си и то да не бъде лесно, за да не стимулира други държави членки да я последват.  

„Ще има единство в действията“, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Twitter.

Той заяви, че не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към блока, защото към момента има само "предпазлива предварителна оценка", възлизаща на до 60 милиарда евро.

Срещата подчерта усещането, че позицията на 27-те лидери ще има превес в преговорите за Brexit. Междувременно администрацията на Мей показва склонност да реши ключови въпроси като финанси, търговия и имиграция.

„Трябва да останем единни. Това е единственият начин да завършим преговорите“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Последни новини
Още от Новини